Aloo Gobi

Potatis & blomkålscurry

Indisk husman när det är som bäst! Aloo gobi betyder ordagrant potatis och blomkål. Det här är ytterligare en rätt jag har levt på under relativt lång tid när jag reste genom Indien och Pakistan. Ute i öknen över öppen eld var det nästan alltid denna rätt på menyn. Ha den som side dish eller som en varmrätt.

Recept för 4-6 personer.
Tid: ca 40 minuter.

INGREDIENSER:

  • 1 kg fast potatis
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 stora tomater delade i lite större bitar
  • 3 rödlökar, skurna i skivor
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 gröna chilifrukter, urkärnade och skurna i skivor
  • 1 tsk svarta senapsfrön
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk hel kummin
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 0.5 tsk socker
  • 0.5 dl grönsaksbuljong
  • 0.5 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

Skala och koka din potatis nästan klar. skär den i mindre bitar efter smak, dela ditt blomkålshuvud så att du får små buketter. Ställ åt sidan.

Ta en större gryta och häll i oljan. När den är varm slå i kummin och senapsfrön. När dessa börjar poppa som popcorn är det dags för de torra kryddorna. Rör konenuerligt så att inte allt bränner fast. Sänk värmen och i med lök, vitlök och chili. Rör runt och låt löken få lite färg. Nu åker potatis och blomkål i. Slå på buljongen och socker. Sänk värmen igen och låt det småsjuda under lock i ca 10 minuter. Se efter så att du har tillräckligt med vätska så det inte kokar torrt. När blomkålen är mjuk och börjar separera lägg i tomaterna. Rör runt och låt dessa sjuda i 5 minuter till. Klar att servera, gärna med bröd.

Smaklig måltid!