Åre Höstmarknad 2019

Åre Höstmarknad är en färgsprakande familjefest under tre dagar där närmare 150 utställare och producenter tillsammans med tusentals besökare och bybor gör detta till höstens stora händelse i Jämtland. Strosa runt på Åres gator i dagarna tre och njut av stämningsfull musik, lokalproducerad mat och dryck, aktiviteter för stora och små, folkvimmel och skön atmosfär.

Äntligen är det dags igen för Åre höstmarknad. Förra året var premiär för mig och min familj. Förväntningarna var höga…. Resultat, en väldigt grå regning dag, en då kille på ett och ett halv som tyckte detta var det tråkigaste han gjort, en fyra åring som blev blöt och tyckte maten var tråkig. Två trötta föräldrar som gav upp och åkte hem efter en timma på byn. Fullständig katastrof, stryker ett sträck över det besöket.

I år tog vi revansch. Först så bytte vi dag, från lördag till söndag. Vilket genidrag! På fredagen och lördagen är det så mycket folk att man har problem att ta sig fram, särskilt med barnvagn. Köerna för mat är ganska långa också, även om det går ganska fort att få sin mat. På söndagen kunde man utan problem ta sig fram med barnvagn överallt. Vi fick förvisso lite sämre väder på söndagen än på lördagen, men vi kände att det var det värt. Och barnen visade sig från sin bästa sida också, vad mer kan en småbarnsfamilj önska?

Träden är röda, gula och oranga nu, Tända eldar och små pitoreska stånd. Det är så fint och idylliskt att promenera runt åre denna helg. Vi kunde långt ifrån besöka alla stånd med olika mat eller delikatesser från Jämtland, men ett par han vi med. Du kan verkligen köpa det mesta på denna marknad. Hemslöjd, ren/får fällar, mycket regionala delikatesser och mycket mer.

Det första viktiga besöket är hos Tivars gårdmejeri. Jag har en stark förkärlek för ostar (kanske för att mitt intresse till söta desserter är ganska litet) och gillar att prova nya. Innan har jag handlat från Skärvångens Bymejeri och aldrig varit missnöjd. Målet med besöket var att få vårt äldsta barn att våga prova något nytt, vilket är en kamp i sig. Det fanns nog runt en 10 olika ostar att prova. Vi valde tre stycken ostar och en jordgubb, chili, lingon marmelad, alla var med och valde var sin utom tvååringen, han är nöjd med allt.

Jag har fått massa nya idéer och en idé jag har är nu att jag vill skapa en närmare relation med havtorn. Jag insåg att jag inte hade någon alls. Fick idén efter att jag sett på vår Reko-ring i Åre att det var några som sålde det. Jag ville köpa men kom på att jag inte visste vad jag skulle ha det till eller vad det egentligen smakar. Nu har jag på höstmarknaden bekantat mig med havtorn, perfekt för mig som har lite problem smakmässigt med sådan som är sött. Det här har en härlig syrlighet som gör att jag köpte en marmelad på havtorn och morot. Och vem kunde ana det? Det är supergott. Kanske konverterar jag till marmelad- och syltälskare. Med två inköpta marmelader på en och samma dag känner jag att det ligger runt hörnet.

Önskar att vi hunnit med att smaka på fler godsaker men det får bli nästa höstmarknad.