3 X asiatiska tillbehör

fr. vänster: Chili oil / Furikake / Chili jam

Här har ni tre recept på olika smakhöjare till asiatisk matlagning. Ha de i såser, soppor; på ris eller nudlar.

Recepten är för ca 1 dl färdig produkt
Tid: ca 30 minuter per recept

INGREDIENSER:

CHILI OIL

  • 7 msk chili flakes
  • 1 msk chilipulver
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 2 dl rapsolja
SMAKSÄTTNING FÖR OLJA:
  • 2 cm ingefära, i bitar
  • 2 lagerblad
  • 3 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 vårlökar, den vita delen
  • 3 schalottenlökar, i bitar
  • 4 vitlökar, krossade
  • 0.5 tsk hel kummin
  • 1 tsk fänkålsfrön

FURIKAKE

  • 4 noriblad, går att köpa smaksatta
  • 2 sockerbitar
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl rostade vita sesamfrön
  • 1 dl rostade svarta sesamfrön

CHILI JAM

  • 12 st chili, torkad
  • 2 msk torkade räkor
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 6 st schalottenlökar, hackade
  • 2 msk tamarind, koncentrat
  • 1 msk fisksås
  • 1 dl palmsocker
  • 0.25 tsk räkpaste
  • 0.5 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

CHILI OIL

Värm upp olja med kryddblandningen för smaksättning, låt oljan koka och håll koll på den under tiden. När löken börjar bli brun, sila av oljan.

I en separat skål häller du i 5 msk chili flakes och slå på hälften av den varma oljan. Vänta 5 minuter och tillsätt chilipulver, sichuanpeppar, sesamfrön och resten av chilin. Slå på resten av oljan. Låt den svalna och häll över i en lufttät burk, håller i flera månader.

Tips! Tillsätt ett par msk soya till chilioljan så har du en väldigt god dippsås till t ex dumplings eller vårrullar.


FURIKAKE

Rosta dina noriblad i en torr stekpanna. Gör detsamma med sesamfröna i en separat panna. Ta fram en matberedare och bryt ned noribladen i den och tillsätt socker och salt. Låt den gå till sockret finfördelats, häll över blandningen i en skål och blanda i dina sesamfrön. Blanda väl och plocka fram en burk att förvara furikaken i. Klart.

Tack till Jennie Waldén.


CHILI JAM

Töm chilin på frön och klipp ned dem i mindre bitar, släng ned chilin i en torr stekpanna och låt dem gå på hög värme tills de börjar mörkna i färg. ställ åt sidan.

Ta vitlök och schalottenlök och stek dem på samma sätt i torr panna tills kanterna börjar bli brun/svarta.

Ta fram en matberedare och blanda ned alla ingredienser och kör igång, du kan tillsätta lite olja om du märker att matberedaren har svårt att mixa allt till en jämn smet.

Värm din stekpanna på medelvärme och häll i oljan, tillsätt din smet och rör hela tiden i blandningen så att oljan börjar binda sig med blandningen. Du bör hålla på i ca 10 minuter tills konsistensen är tjock och färgen har blivit åt det mörkare hållet. För över din chili jam i en burk och förvara i kylskåpet.

Tack till Marion’s Kitchen.

Alla dessa tre tillbehör håller i flera månader.

Smaklig måltid!