Beer Can Chicken

Jag får mina ideér ibland. Jag har länge varit sugen på att testa att göra Beer Can Chicken, alltså en hel kyckling som grillas med en ölburk uppkörd i… Känns väldigt amerikanskt och lite löjligt på något sätt, men jag är ändå otroligt fascinerad och tvungen att testa.

Jag började med att kollade runt på nätet efter inspiration, och det finns ju väldigt många recept, tillvägagångssätt och åsikter om hur detta bäst ska utföras. Somliga menar att allt är humbug, att ölen inte gör någon skillnad alls, medan en del menar att det funkar hur bra som helst. Men hurvida ölet i sig var en smakgivare låter jag vara osagt, men det var nog den godaste grillade kycklingen jag ätit på mycket länge. Otroligt saftigt och smakrikt.

Detta recept är kanske något annorlunda än många andra recept jag sett, eftersom jag tömde 1/4-del av ölburken i ett tråg som lades i mitten av kolet, precis under kycklingen, sedan lägger man den varma kolen runt om för att sedan lägga över gallret och ställer kycklingen över tråget (se bild).

Man kan såklart själv välja hur man smaksätter sin kyckling, men jag har kört med en torr rub från Santa Maria som passande nog också heter Beer Can Chicken. Den är supergod och jag kan varmt rekommendera den för dig som inte orkar hålla på att skapa egna rubs. 

Recept för 4 personer
Tid: 45-60 min

INGREDIENSER:

  • 1 hel kyckling, gärna majskyckling av högre kvalitet. Skillnaden är enorm.
  • 1 påse Santa Maria Beer Can Rub

Egen Rub:

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk farinsocker (kan väljas bort)

GÖR SÅ HÄR:

Marinera gärna kycklingen dagen innan du ska grilla, men som vanligt, om du är som jag och har dålig framförhållning räcker det med endast någon timmes marinering.

När marinaden gått in i kycklingen smörj in den med lite olja.

Preppa din grill enligt ovan beskrivning och ställ dit din kyckling. Med 15 minuters intervall vänd kycklingen ett kvarts varv. Låt locket på grillen vara på. Efter 45 minuter, beroende på storlek, bör kycklingen vara klar. Ett bra sätt att veta om din kyckling är färdig är att lägga ett snitt längs med låret. Om vätskan som sipprar ut är klar i färgen är kycklingen klar. Är vätskan lite rosa behöver den ett par minuter till.

Glöm inte att låta kycklingen vila i 10-15 minuter innan du skär i den. På så sätt stannar köttsaften kvar i köttet.

Servera gärna med Mange Schmidt´s hemmagjorda pommes frites.

Smaklig måltid!