Biff Rydberg

En riktig klassiker som gillas av de flesta. Snabbt, enkelt och lagom lyxigt. Serveras traditionellt med äggula och sötstark senap samt eventuellt pepparrot.

Biff Rydberg härstammar ursprungligen från Hotel Rydberg som låg vid Gustav Adolf Torg i Stockholm mot slutet av 1800-talet. Det var dock Tore Wretman som förädlade rätten till den vi äter idag.

INGREDIENSER:

  • 800 g oxfilé (huvud och stjärtbiten använder vi till detta) skurna i bitar á 1.5 cm
  • 8 okokta potatisar, tärnade i 1.5 cm kuber
  • 3 gula lökar. finhackade
  • salty och peppar
  • olja till stekning
  • smör till stekning
  • 4 Äggulor ( kan väljas bort)
  • Bladpersilja till saervering, hackad

Senapsgrädde:

  • 2 msk colemans snapspulver
  • 2-3 msk honung
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och peppar

Gör så här:

Ta dina potais kuber och koka tills de är halvklara, ställ åt sidan

Vispa din senapsgrädde, börja med grädden och häll sedan i övriga ingredienser och vispa tills det är plandat, smaka av med salt och peppar.

Fräs löken i smör på medelvärme så att den får lite färg och börjar karameliseras, håll den varm.

Stek din potatis i olja och smör så att den får en gyllenbrunfärg runt um, salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan.

Ta en stekpanna och låt den bli riktigt varm. lägg i olja och stek oxfilén hastigt så att den får färg, salta och peppra , men ska serveras medium. Lägg i en klick smör precis innan du är klar för bättre smak.

Lägg upp och ställ dit din äggula och strö över persilja.