Bœuf Bourguignon

Ett klassiskt långkok som alltid är populärt. Särskilt så här års när det är lite ruggigt ute. Plus för att den håller i flera dagar i kylskåpet(blir bara bättre efter någon dag faktiskt), dessutom går det utmärkt att frysa. Kombineras bäst med potatispuré men funkar bra med pasta också.

Recept för 4-6 personer.
Tid: Tar minst 1 timme, helst längre

INGREDIENSER:

  • 1kg ryggbiff eller fint högrev från Gudruns.
  • 150g rimmat sidfläsk (ej rökt)
  • 1 hel flaska fruktigt rödvin
  • 10 små steklökar
  • 150g små champinjoner
  • 3 morötter (en i bit, två i skivor)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 timjankvist
  • 5 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk oxfond
  • Smör och olja till stekning
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Tärna köttet i 4-5cm stora bitar, och sidfläsket i ca 1cm stora tärningar. Skär en morot och en gul lök i stora bitar(dessa ska användas till fonden), resten av morötterna skivar du till ca 0.5cm fina skivor.

Bryn högrevet i en gjutjärnsgryta i smör och olja med salt och peppar tills du fått yta på alla sidor. Tillsätt gullök och moroten, pressa i vitlöken. Häll på vinet och oxfonden, fyll på med tomatpuré och kryddor. Låt puttra under lock i minst 1 timme (gärna längre) tills du känner att du har en god och rund smak på grytan.

Lyft ur köttet och sila fonden. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan och häll sedan på den nu silade fonden.

Bryn sidfläsket i en stekpanna tills de fått en fin färg, lyft sedan över de i grytan. Låt fettet från sidfläsket vara kvar i pannan och bryn champinjoner, steklök och dina skivade morötter däri. När dessa fått lite färg lägger du över även dessa i grytan. Kocka ihop alltihopa utan lock och smaka av med salt, peppar och eventuellt socker. Finns inga regler här. Behövs mer syra tillsätt ett par droppar rödvinsvinäger. Om såsen känns för tunn kan du reda av den med lite Maizena (majsstärkelse).

Smaklig måltid!