Caesarsallad

Caesarsallad är ju en klassiker, men dressingen kanske ibland känns lite svår att göra, i alla fall på klassiskt vis. Det här är en version som är lätt att göra och går ganska snabbt, tack vare att vi använder en stavmixer.

Recept för ca 2-3 dl dressing.
Tid: 10 minuter

INGREDIENSER:

  • 1.5 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 4 sardellfiléer (fler om du verkligen gillar smaken, som jag gör)
  • 3 tsk kapris
  • 2-3 tsk kaprisspad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1.5 dl permesan (riven)
  • Smaklös olja såsom solros eller raps
  • Salt och peppar efter smak

GÖR SÅ HÄR:

Har du en stavmixer hemma? Plocka fram den. Går även bra med en matberedare men det kan krävas att du gör en större stats för att det ska rotera ordentligt i maskinen. Det går naturligtvis att vispa allt för hand, så gjordes den från början, tänk bara på att alla ingredienser måste finhackas först då.

Ta en skål eller en cylinderformad hög kanna. (brukar följa med en med stavmixern).

I med ägg, vitlök, senap, kapris, kaprisspad samt sardeller. Börja mixa tills allt har blandats ordentligt. Nu drar du igång mixerstaven, här kommer det bästa, fyll på med 1/2 dl olja…. Mixa(du behöver inte droppa i oljan, se bara till att den bundit ordentligt innan du tillsätter mer). Fortsätt så till den satt sig, det bör bli en tjock “smet” av det hela. Nu måste vi hälla i ett par droppar vatten så att du får en lösare konsistens. Var försiktig så du inte tar för mycket. Parmesanosten ska i också så det är inte hela världen om du tagit i för hårt med vattnet. Det ända som är viktigt är att du inte tillsätter vatten innan olja, ägg och andra ingredienser bundit med varandra.

Nu lassar du i parmesan i med mixerstaven.

Smaka av, behövs mer salt, kanske. Vilken konsistens du vill ha på din dressing är individuellt. Jag tenderar att gilla mina lite tjockare, så dressingen fäster bättre på salladen, andra vill ha en subtilare smak. Spä med vatten efter din smak. Det rör sig om så lite vatten som du tillför så smaken kommer inte att påverkas nämnvärt.

En klassisk caesarsallad görs på romansallad och serveras oftast med knaperstekt bacon och krutonger.

Smaklig måltid!