Ćevapčići

Streetfood från Balkan

Det här är en av våra nya favoriter! Ćevapčići, eller cevapi är en traditionell köttfärsrätt från Balkan som oftast serveras i ett slags pitabröd tillsammans med kajmak och ajvar. Enkelt, fräscht och otroligt gott.

Det var på en matmässa i Göteborg vi först fick upp ögonen för denna rätt. Vi hade gått förbi Plivit Trade‘s monter ett flertal gånger och suktats av allt gott dom har i sitt sortiment. Till slut slog vi till på varsin Ćevapčići som serverades i deras goda somunbröd och resten är historia. Ett bett och vi var sålda. Vilken fantastisk liten rätt!

Och alla delar i den här rätten kan dessutom köpas färdigt i butik om man så vill. Nötfärsjärparna ligger i frysdisken och bara väntar på att slängas på grillen, och deras sjukt goda somunbröd likaså. Ser ni det, köp det! Ni kommer inte ångra er. Färskt och gott, mjukt men ändå så där segt som man vill ha det. Och det går givetvis att använda till andra rätter också. Och hur smidigt är det inte att köpa färdigfryst bröd?

Willys och ICA har deras produkter, men allt finns inte i alla butiker än tyvärr. Vår närmsta Willys hade t ex vare sig de färdiga köttfärsjärparna eller kajmak hemma. Kajmak är en färskost man äter på Balkan och i Turkiet om jag har uppfattat det rätt. Svårbeskriven smak men i sitt rätta sammanhang är den fantastisk(varför visste jag inte att det fanns tidigare?!). Sen är det ajvar, en kryddig röra gjord på paprika och andra grönsaker. Finns i mild och stark smak, den starka är inte så stark så det är den jag väljer. Men det är allt som behövs igentligen! Vi serverade med picklad rödlök också.

Som jag sa tidigare, för oss i mindre orter kanske inte allt finns så köttfärsblandningen får ni av mig men vill ni hitta ett substitut för Kajmak om det inte finns kan jag rekommendera Zeinas Kitchen som har ett recept på det.

Helst ska köttfärsen stå över natten, men jag planerar aldrig något i tid och min har stått max 1 timme och det har blivit jättebra. Är du mer en person som planerar, blanda alla ingredienser kvällen innan och gör järparna dagen efter. 

Recept för 4 personer
Tid: ca 40 min

INGREDIENSER:

 • 500 g blandfärs eller nötfärs 
 • 2 vitlöksklyftor, rivna
 • 1 gullök finriven, utkramad
 • 0.5 dl kolsyrat vatten (ja du hörde rätt jag har läst på flera bloggar att det gör susen för biffarna)
 • 1 tsk bikarbonat
 • Svartpeppar efter smak
 • Vegeta (en kryddblandning/örtsalt från Balkan)
 • Jag personligen tillsätter 2 tsk koreanskt chilipulver Gochugaru, men paprika pulver går också bra
 • Ett helt Somunbröd per person 
 • En burk Ajvar, mild eller stark
 • Kajmak
 • Syrad rödlök

GÖR SÅ HÄR:

Ta fram det frysta brödet, det tinar fort, jag har en grill hemma att värma brödet i men annars släng snabbt in det i ungen på 150 c i 5 min, det ska inte lagas bara vara lite mysigt ljummet

Lägg köttfärs, lök, vitlök och kryddor ( smaka på Vegetan så du vet vad det är och krydda efter smak. Blanda vatten och bikarbonat och lägg i en bunke. Blanda väl. Jag vet att det ser blött ut men det här blir bra. Det binder. Ställ nu i kylskåpet. Har du ingen syrad lök är det det du gör nu. Annars tar du dig ett glas vi, vatten….. och tar det lugnt en timma.

Ta fram din köttfärs och gör närmar av dem i lagom storlek ca 1,5 -2 x 10 cm.

Vill du grilla gör du det då det är godast, men vill du fortsätta ha en lugnkväll där maten står på bordet om 15….. Så steker vi dem. Se till att de är genomstekta. Be någon duka, detta går fort.

Skär dina bröd tvärsöver och öppna i mitten, ned med kajmak, ajvar, picklade läk och järpar. Sim sala bil, middagen är klar alla kommer var nöjda. 

Smaklig måltid!