Chana Dal

Indisk husmanskost när den är som bäst!! Dal har jag mer eller mindre levt på när jag red på kamelrygg genom Indien och Pakistan. Det är smakrikt, nyttigt, mättande och enkelt att få väldigt bra. Använd det som side dish eller som en hel måltid, helt upp till dig. Jag fullkomligen älskar Dal!!

Här är det fritt att välja vad man gillar. Jag hade mungbönor och kikärtshalvor hemma och dem använde jag. Men du kan med fördel välja röda eller gula linser eller andra bönor. Det viktigaste är att de är torkade.

Recept för 4-6 personer.
Tid: 1-2 timmar

INGREDIENSER:

  • 4 dl gula linser
  • 7 dl vatten
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 tomater, hackade
  • 1 msk ingefärs-paste, Santa Maria
  • 1 tsk gurkmeja, Santa Maria
  • 2 tsk koriander, Santa Maria
  • 1 tsk chilipulver, Santa Maria
  • 1 msk röd paprika, Santa Maria
  • 2 tsk mald spiskummin; Santa Maria
  • 1 tsk Garam Masala, den du gillar eller egengjord.
  • Salt

GÖR SÅ HÄR:

Skölj dina linser.

Ta en gryta och häll i vatten och grönsaksbuljong, tillsätt linser och övriga ingredienser utom vitlök. Koka dessa på medelvärme, se på linspåsen hur länge. Smaka av när du tror att linserna är färdiga. Det ska inte vara en gröt det ska finnas tuggmotstånd och du ska tydligt kunna se dina linser. Under koket se efter så att det inte kokar torrt men det ska häller inte vara en blöt och vattning gryta när du är klar. Fyll på med vatten under koktiden om det behövs. Märker du att det är för vattnigt ta av locket och låt det koka utan så att lite av vätskan avdunstar.

Ta en stekpanna och tillsätt olja, stek din vitlök hårt men inte så att den bränner, men den får en rostad söt smak. När vitlöken är klar tillsätt den i grytan rör om och smaka av, det kan behövas salt.

Det blir mycket mat, men ju fler dagar den står detso godare är den. Dal går utmärkt att frysa. Garnera med färsk koriander, servera med bröd eller ris.

Smaklig måltid!