Chicken Biryani

Denna rätt finns det otaliga recept av, beroende på familjetraditioner, områden, med kött, utan kött men ett gemensamt drag för dessa är att det är en gryta där allt kokas tillsammans under lock och lång tid. Detta är en enkel variant som inte kräver att du kokar länge eller måste passa maten. Jättegott och perfekt när man ska laga mat till många.

Recept för 4 personer.
Tid: 1 timme

INGREDIENSER:

  • 1 kg kyckling (gärna på ben, då det ger god smak men också ett bättre pris)
  • 3 msk koriander, färsk hackad
  • 4 msk rostad eller friterad lök (du kan ta vanlig rostad lök från butik, eller rostad charlottenlök som du hittar i asiatiska butiker)
  • 1 dl mjölk
  • 1 knivsudd saffran
  • 3 dl basmatiris
MARINAD STEG 1
  • 2 dl Yoghurt (grekisk)
  • 1 tsk gurkmeja (torkad)
  • 1 nypa salt
MARINAD STEG 2
  • 2-3 gröna chili, grovhackade (ta ur kärnorna för mindre hetta)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1/2 kruka färsk mynta
  • 3 cm ingefära
  • 1 stor rödlök, grovhackad
  • 1 tsk Garam Masala
  • Lite vatten om det behövs
SÅSEN
  • 2 stora rödlökar, tunt skivade
  • 4 tomater, tärnade
  • 1 stor msk Ghee (rent fett, klarat smör) finns i vissa butiker, om det inte finns använd smaklös olja)
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk socker (vid behov)
  • 1 dl kycklingfond

GÖR SÅ HÄR:

Vi börjar med marinaden.

Blanda ingredienserna i steg 1 i en stor skål(den ska rymma din kyckling), ställ åt sidan.

Mixa ingredienserna i steg 2 tills det blivit en slät pasta. Tillsätt lite vatten om den är för tjock och mixern inte orkar dra runt och finfördela alla råvaror.

Ta fram din yoghurtblandning du gjorde i steg 1 och tillsätt hälften av pastan du gjorde nyss. Blanda väl och lägg sen i din kyckling. Låt stå i allt från 3 timmar till dagen efter om du så vill. Ju längre desto bättre, som alltid med marinader.

Nu gör vi riset.

Ta en stor kastrull och fyll på med vatten, du behöver inte måtta, tänk som när du kokar pasta. Tillsätt salt och låt vattnet koka upp. Tillsätt ditt ris. Låt det koka 10 min. När du smakar på riset ska det bara vara halvfärdigt. Beroende på sort kan det behöver mindre eller mer tid. När riset är halvkokt häll av och sprid it det på en plåt så att det svalnar. Ställ åt sidan.

Nu gör vi såsen:

Ta en stor stekpanna eller wok och tillsätt Ghee eller olja. När den är varm släng i dina skivade lök, denna ska fräsas till den börjar mörkna och bli lite brun, inte brännas. Tillsätt lite salt. När färgen går åt det bruna och det doftar sött är den klar. Tillsätt då resterande del av marinaden(pasten vi gjorde), fräs detta tills den fräna doften försvunnit. Tillsätt nu dina tärnade tomater. Låt allt detta koka ihop, tills tomaterna börjar försvinna i pannan.

Nu är det dags för kycklingen. Häll över den och all marinad. Vänd runt så det inte bränner. När din kyckling är nästan klar tillsätt din kycklingfond, sänka värmen, på med lock och låt det småputtra i 5 min. Smaka av om det behövs sötma eller sälta. Om du tycker det är för skarp i hettan, tillsätt lite socker.

Nu är det dags att montera:

Ta en djup gryta som har lock, helst ett med hål för ånga. Koka upp mjölk och saffran snabbt, ställ åt sidan

Lägg kyckling och sås i botten på grytan, ovanpå lägger du nu ditt halvkokta ris, utan att trycka packar du toppen med riset så att det blir som ett lock över kycklingen. Ovanpå riset, droppar du din mjölk med saffran, sprid ut den hackade koriander och din rostade lök. Har du Ghee hemma klicka lite över smöret. Om inte strunta i det. Sätt på locket.

Ställ plattan på låg värme, tänk att det är som att koka ris. Låt grytan stå där i 10- 15 min. Middagen är klar.

Smaklig måltid!