Choucroute

... eller surkål på svenska

Det här är en rätt som ligger oss båda varmt om hjärtat. Choucroute är surkålen, resten på tallriken är tillbehör.

Recept för 4 personer
Tid: 30 minuter

INGREDIENSER:

  • 1 burk surkål, 880g. Plivit från ICA är min favorit att använda.
  • 1 hackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk kummin
  • 4 lagerblad
  • 15 st enbär
  • 1 tsk socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Ha smör, olivolja, lök, vitlök och kryddor i en stor kastrull, låt svetta på medelhög värme ca 10 minuter utan att ta färg. Vänd ner surkålen, slå på vatten och vinäger, blanda noga. Låt koka i ca 30 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Riv en medelstor potatis fint och rör ner i kålen för att reda den. Servera med vad som helst egentligen. Bröd, korv, kött eller fisk. På bilden är en version av choucroute garnie med stockholmare, rimmat sidfläsk och kycklinglår.

Smaklig måltid!