Dijon Vinaigrette

Dijon vinaigrette! Kan man få nog av det? Jag tvivlar. Äter det nästa dagligen på sallad. När jag gör dressing brukar jag göra en lite större sats så man har i kylskåpet. Hållbarheten är ganska lång, minst 10-14 dagar. Men dressingen brukar ta slut långt innan den blir dålig iallafall.

Tid: 5-10 minuter

INGREDIENSER:

  • 2 msk Dijonsenap (jag gillar dijon men man kan ta vilken senap som helst)
  • 2-2.5 msk rödvins/vitvins vinäger
  • 0.5-1 msk honung, gärna flytande det blir lättare.

En bra tummregel här är att blanda med dubbel mängd olja(smaklös olja, t ex raps). I detta fall ungefär 10 msk olja alltså.

GÖR SÅ HÄR:

Jag tycker det är lättast att ta en djup tallrik för att blanda ihop en enkel vinaigrette. Blanda ihop alla ingredienser(utom oljan) med en gaffel. Se till att de blandas ordentligt. Tillsätt oljan långsamt och vispa under tiden. När din sats blivit dubbelt så stor är den klar. Den ska nu vara slät och lagom tjock.

Nu bör du smaka av dressingen. Man ska känna en liten hetta från senapen, lite syra från vinägern, och sötman från honungen. Är den inte perfekt från början tillsätter du bara lite mer av det du tror saknas, tills du hittar balansen. En klassisk vinaigrette är ganska lös. Är din dressing för tjock tillsätter du bara lite vatten. Tillsätter du däremot olja i det här läget så förstör du balansen mellan ingredienserna och dressingen kommer smaka utspätt. När det är vatten i blandningen kommer oljan och vattnet skära sig, men det är ju inget nytt.

Häll upp i något med lock så har du dressing de närmaste två veckorna.

Smaklig måltid!