Egg Curry

Jag är långt ifrån någon mästare på vegetarisk mat, men jag har ett par ess i rockärmen som jag tänkte att jag ska dela med mig av. 

Ofta i det Indiska köket äter man flera olika rätter, precis som i många andra länder. När jag väl gör Indiskt är det oftast tre, fyra rätter på bordet och jag gör då mindre portioner av det jag lagar. Ha det i åtanke och öka mängden något om ni lagar detta som ensam huvudrätt. 

Curry i alla dess former är fantastiskt gott, enkelt och nyttigt. Här är en variant med ägg, men det går att använda champinioner, aubergine, ost eller vad du egentligen vill, du kan naturligtvis också ha kyckling eller fisk i denna rätten. Låt då dessa råvaror koka med i curryn ett tag så att det mjuknar och tar upp smakerna ordentligt. Möjligheterna är oändliga.

Recept för 4 personer
Tid: 30-40 minuter

INGREDIENSER:

  • 4 ägg, hårdkokta skalade
  • 1 msk olja
  • 1 tsk gurkmeja

Lök paste:

  • 3 gula lökar, fint skurna
  • 4 nejlikor
  • 0.5 kanelstång
  • 5 svartpepparkorn
  • 1.5 dl vatten

Curry:

  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk Chilipulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0.5 msk garammasala
  • 4 nejlikor
  • 1 krm spiskummin
  • 0.5 kanestång
  • 3 lagerblad, den svenska varianten, har du indiska ta bara 2
  • 1 msk ingefärs paste, Santa Maria
  • 1 msk vitlöks paste, Santa Maria
  • 1 dl lök paste
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 1.5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

Vi börjar med att göra lök pasten. Ta fram en kastull och lägg i din lök, vatten och kryddor. Låt detta koka utan lock i 8-10 minuter. Ta av den från värmen och låt det svalna något. Mixa sedan i en mixer eller använd en stavmixer så att det binder och blir en paste. Ställ åt sidan.

Ta fram en stekpanna, se till att den är varm och häll i lite olja. Lägg i alla kryddor i pannan och låt den steka lite snabbt, slå på din lök paste, rör ständigt i stekpannan det ska inte brännas men få en mörkbrun färg. När det är klart lägg i smör och stek vidare någon minut. Häll i din burk med krossade tomater och salt, låt detta koka ihop. Du avgör nu själv hur tjock du vill att din curry ska vara. Ha lite vatten till hands för att kunna späda. Tänk att Curryn ska kunna ätas med bröd om man vill, så inte för rinning men heller inte så tjock att det bildar klumpar. Sänk värmen och låt den små sjuda. Under tiden ska vi fixa äggen.

Ta en ny stekpanna och häll i ojan, när den är varm rör du ned gurkmejan se till att den blandas med olja. Nu lägger du i dina ägg och använder stekpanna för att rulla runt äggen. Dom ska få en liten yta på sig och bli lite gula. Du vill att äggen ska se nästan friterade ut. Om du inte passar äggen noga finns en risk att de spricker. Detta tar dig bara ett par minuter och resultatet är värt det. 

Vänd nu ned dina ägg i curryn, servera äggen hela eller dela dem för lättare upplägg.

Smaklig måltid!