Five Spice Pork

Här har ni en rätt som går fort att tillaga och smakar som om du stått vid spisen länge. En perfekt vardagsrätt som jag tror går hem hos de flesta. Fläsket går lika bra att byta ut mot något annat, t ex tofu eller kyckling.

Kinesisk femkrydda eller five spice som den ofta kallas är en kinesisk kryddblandning som ska innehålla alla fem grundsmakerna: surt, salt, sött, bittert och umami. Det krävs väldigt lite krydda för att sätta piff på maten. Oftast innehåller blandningen sichuanpeppar, kanel, kryddnejlika, fänkål och stjärnanis. Alla kryddor är väldigt vanliga i det kinesiska köket.

Recept för 4 personer
Tid: ca 20 minuter

INGREDIENSER:

  • 500g fläskfilé (går att byta ut mot t ex kyckling eller tofu)
  • 2 msk ljus soya, Kikkoman
  • 2 msk oystersås
  • 1 msk mirin
  • 2 tsk mörk soya (kinesisk soya, mushroom soy)
  • 1.5 tsk kinesisk Five spice
  • 0.5 tsk socker
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • Ingefära, en bit på ca 5cm, strimlad
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk raps- eller matolja
  • Äggnudlar (eller ris om man föredrar)
  • Salladslök, fint skuren som avslut
MARINAD
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 msk ljus soya
  • 2 tsk maïzena (majsstärkelse)
  • 1 tsk bikarbonat

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att blanda ihop marinaden. Parera fläsket (avlägsna hinnorna) och skiva det sedan så tunt du kan och lägg ned det i marinaden. Knåda in marinaden i köttet och ställ åt sidan.

Blanda ingredienserna för din sås. Lämna vitlök och ingefära vid sidan om.

Koka nudlarna så de är al dente, de kommer sen gå klart när fläsket och såsen blandas med nudlarna. Häll av vattnet och häll över sesamoljan, lägg lock på nudlarna och ställ åt sidan.

Ta en stekpanna med höga kanter. Sätt på hög värme och ha i oljan. Vänta tills oljan är het och släng sedan i vitlök och ingefära. De ska bara få lite färg, bränn det inte, det går fort. I med köttet och fördela det väl i pannan, låt köttet ligga tills du kan se att det börjar karamelliseras, då slänger du runt det så att andra sidan också får färg. Sänk värmen och slå på såsen. Gör ett snabbt uppkok, du kommer märka att den tjocknar snabbt, då är den klar. Tillsätt nudlar eller om du hellre vill servera med ris. Vänd runt ordentligt. Strö över salladslöken sen är det klart att servera.

Smaklig måltid!