Fransk löksoppa

som i Paris

En riktig klassiker! Först gången jag fick den var 1964 på Pied de Cochon kl 12 på natten i gamla hallarna i Paris.

Recept för 4 personer
Tid: ca 40 minuter

INGREDIENSER:

  • 2 st gula lökar, tunt skivade
  • 2 st röda lökar, tunt skivade
  • 3 klyftor vitlök, grovhackade
  • 2 msk smör + lite olivolja
  • 2 tsk socker
  • 6 dl hönsbuljong
  • 5 dl vitt vin
  • 4 st lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 8 skivor baguette, rostade
  • 120g grovriven gruyèreost
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Fräs löken i smör i en kastrull på låg värme, ca 10 minuter utan att ta färg. Rör om och tillsätt alla övriga ingredienser, slå på vin och buljong. Låt sjuda i ca 40 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i fyra soppskålar, lägg baguetten ovanpå, och strö över osten, låt gratinera i ugn på 275°C, ca 10 minuter.

Smaklig måltid!