Friterade vårrullar

med nuoc cham sås

Jag gillar friterat, asiatiskt och plockmat. Det här är en stor favorit som tickar alla boxar, dessutom går de väldigt bra att frysa dem innan de friteras, så jag brukar göra en stor sats och fryser hälften. Sen har man färdiga att bara tina och lägga i kokande olja när man blir sugen.

I detta receptet använder jag bara fläskfärs som protein i min fyllning, men vanligt är att man även använder stora okokta räkor(prawns) men jag har tyvärr ingen som säljer det där jag bor och det går bra utan. Vill du göra med räkor ta 250g räkor och 250g fläskfärs. Du kan fylla dina vårrullar med vad du vill, ha koriander i om du vill, chili, grönsaker; det mesta funkar.

Recept för ca 20 st vårrullar
Tid: ca 1 timme

INGREDIENSER:

  • rispapper 22 cm (torra)
  • 1 msk strösocker
  • Rapsolja till fritering

Färsk mynta och koriander till servering

Isbergssalladsblad, så hela som möjligt, då kan du rulla bladet runt vårrullen.

 

Fläskfyllning

  • Ca 80-100 g glasnudlar
  • 500 g fläskfärs
  • 4 st shalottenlökar, finhackade
  • 1 ägg
  • 1.5 msk fisksås
  • 1 msk soya
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk malen vitpeppar
  • 1 tsk salt

Nuoc cham sås 

  • 3 msk fisksås
  • 2 msk risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk limejuice
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 röd chili skuren i tunna skivor, avlägsna fröna om du vill ha mildare smak
  • 1 liten morot strimmlad( kan man hoppa över)

Blanda alla ingredienser utom morot, vispa tills sockret är upplöst och tillsätt morot. Låt stå i kylen.

GÖR SÅ HÄR:

Värm en kastrull med vatten. När den kokar ta av den från plattan och sönk ned dina glasnudlar. låt dem ligga där i två minuter tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten tills de svalnat och slipp sönder den i 5 cm långa bitar. Ja, jag använder sax i käket ofta. Lägg nudlarna på en torr kökshanduk och vrid om så att så mycket vatten som möjligt släpper. Då blir det ett bättre resultat i friteringen.

Ta fram en stor skål och blanda alla igredienser ordentligt. ställ åt sidan.

Tag en ny skål som är ungefär lika stor som dina rispapper i omfång.

Fyll den med ca 1 liter varmt vatten och tillsätt 1 msk socker, rör runt tills den löst upp sig i vattnet. 

Ta fram en torr, ren kökshanduk och placera på bänken. Lägg ett rispapper i skålen som hastigast. den ska inte vara helt mjuk det kommer bli det på kökshanduken. Placera ca 3 msk av fläskfärs fyllningen och sprid ut den som en korv och börja rulla ett varv. Försök tryck ut så mycket luft du kan. Vik in kanterna och rulla tajt tills den är klar. Lägg på en bricka och fortsätt tills all fyllning är slut.

Nu ska den helst stå 30 min till 1 h i kylen. Efter det kan det vara dags att frysa in i fall du inte äter all. frys dem separerade på bricka och när de är genomfrusna för du över dem i en påse så klibbar de inte ihop

Vid fritering, fyll en kastrull med olja så att det täcker vårrullen väl men att kastrullen är stor nog att inte hälften är fylld. 

Om du inte har en termometer, kan du ta en träslev och sticka ned skaftet i oljan. När små bubblor sticker kring skaftet är det lagom varmt att fritera. 

Ju tajatre du rullat din vårrulle desto minre bubblor och sprickor blir det vid fritering. När de är gyllen bruna och lite mörka på en del ställen är de klara. Låt de svalan något och servera med dipsås mynta, korriander och salladsblad.

Smaklig måltid!