Garlic & Chili Stir Fried Chicken
Familjens favorit! Fin balans mellan hetta, sötma och syrlighet. Framför allt får du en väldigt smakrik middag på kort tid och liten ansträngning.
Recept för 4 personer.
Tid: Effektiv tid, ca. 20 min. (tid för marinad ej inräknad)
INGREDIENSER:
- 700g kycklinglår (fint strimlade)
- 3 vitlöksklyftor (finhackade)
- 2 röda chili (ca 1cm skivor)
- 3 msk tamarind
- 2 msk fisksås
- 2 msk socker
- 3 salladslök
- Olja till stekning (raps eller annan sort som tål hög värme och är smaklös)
MARINAD:
- 1 msk majsstärkelse
- 2 msk ljussoya
- 1 1/2 msk mörk soya
- 1 msk Mirin
GÖR SÅ HÄR:
Skär kycklingen tunnt(så de påminner om kycklingen du får på kinakrogen). Se till att ha en vass kniv när du gör det så går det lättare. Blanda ingredienserna till marinaden och släng i kycklingen. Låt kycklingen vila i marinaden i ca 30 min. Se till att röra om emellanåt. Marinaden ska vara ganska tjock, är den för rinnig tillsätt lite mer majsstärkelse. När du sen ska använda kycklingen ska marinadskålen vara i princip tom.
Blanda tamarind, fisksås och socker i en separat bunke. Låt stå.
Salladslöken skär jag i ca 5cm långa stavar och delar de på mitten, den tunnare gröna delen av löken kan du strimla och använda som garnityr.
Börja koka ditt ris, förslagsvis jasminris. 3 dl ris, 5 dl vatten, salt.
Hetta upp stekpannan(eller en wok om du har. Jag använder stekpanna), när du märker att den är het slå på ca 2 msk olja, i med den marinerade kycklingen, försök separera de små bitarna så gott det går. Den får snabbt yta och färg så vakta noga och sväng runt bitarna så att alla sidor får fin mörk färg. Nu är det dags för den finhackade vitlöken och chilin, sänk värmen något så att vitlöken endast blir mjuk och får lite färg, vi vill inte att den bränns. Tillsätt sen salladslöken, den ska ha lite tuggmotstånd när maten är klar, så stek inte för länge. När du är nöjd slår du på tamarindblandningen du gjorde tidigare. Låt koka upp, sen är det klart att servera.
Smaklig måltid!
RELATERADE INLÄGG
Thai Chicken Garlic Tamarind
En förkärlek till friterad kyckling fick mig att välja två oberoende recept och se om det…
Bund Gobi Aur Matar
Detta är en bra side dish till middagen som går fort att tillaga. Massa smak och väldigt…