Gravad oxfilé med senapssås

En gammal klassiker komponerad av Leif Mannerström. Väldigt god, och relativt enkel att göra.

Recept för 4 personer.
Tid: Minst 2 dygn, men effektiv tid ca 30 minuter.

INGREDIENSER:

  • 400g mittbit av oxfilén
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 3 msk madeira
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
SENAPSSÅS:
  • 0.5 dl dijon
  • 1-2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 0.5 msk riven pepparrot på burk
  • 2 stänk worcestershiresås
  • Salt och peppar om det behövs

GÖR SÅ HÄR:

Blanda salt, socker, peppar, tillsätt vinet och blanda. Gnid in filén med blandningen. Lägg i en plastpåse och fyll på med resten av blandningen. Förslut påsen och låt ligga i kylen i minst två dygn. Vänd påsen då och då. tag ut filén och rulla in den i plastfolie. Lägg in i frysen.
När den sen ska användas, ta ut och låt halvtina. Skär upp i tunna skivor och lägg de som på bilden. Serverar ni på tallrik rippla senapssåsen över den gravade oxfilén och servera tillsammans med en liten grönsallad. På bilden har vi senapssåsen i mitten för detta var för en buffé.

SENAPSSÅS:

Blanda alla ingredienser, rör tills sockret har smält. Tillsätt oljan droppvis under hård vispning. Tillsätt till sist pepparrot och smaka ev. av med salt och peppar.

Smaklig måltid!