Hainanese Chicken rice

Hainanese Chicken rice (kyckling med ris),

en traditionell maträtt i Singapore och Malaysia.

Detta är en ganska enkel rätt att tillaga , det tar ca 1 h men kycklingen sköter sig själv så arbetsmässigt pratar vi om ca 30 min. 

Jag kommer nedan gen förslag på två såser ni kan använda er av. 

Recept för 4
Tid: 1 timme

INGREDIENSER:

  • 1 hel kyckling
  • 4 salladslökar, gröna delen
  • 5-10 cm ingefära
  • 1 stor gryta eller kastrull som rymmer hela kycklingen
  • Vatten 
  • Salt
  • Sesamolja

Riset:

  • 3 dl jasminris
  • 5 dl kycklingbuljong
  • Salt 
  • 3 vitlökar, hackade

Soya dipp:

  • 4 msk soya
  • 1 msk sesamolja
  • 1-1 /12 dl kyckling buljong
  • Blanda alla dessa ingredienser när din kyckling kokat klart.

Vårlök, ingefära och chili:

  • Vita delen av vårlöken, tunt skuren
  • 4 cm ingefära, riven
  • 1 röd chili, riven
  • 1 vitlök, riven
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 dl kyckling buljong
  • Ned med alla ingredienserna utom buljong och olja i en mortel, se till att mortla till en pasta. Värm upp oljan och slå över den när den är rykande het. Blanda ned kyckling buljongen när din kyckling är klar.

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att titta runt kycklingen och hitta någon del med fett på. 

Brukar finnas precis i öppningen av kyckling. Skär bort den biten och spara till senare.

Gnid in hela din kyckling i rikligt med salt, ställ åt sidan

Ta din gryta eller kastrull och fyll på med så mycket vatten att den täcker din kyckling när den ska i. 

Lägg i dina fyra vårlökar i vattnet, skär ned din ingefära i grova skivor och slå sönder dem något. Ned med dem i vattnet och koka upp. När vattnet kokar stoppar du i din kyckling, sänt värmen och koka under lock i ca 1 h. 

Under tiden kan du förbereda för riset och dina dipp såser.

När kycklingen är klar lägg den på galler så att den torkar och svalnar något. Gnid in den i lite sesamolja. Skär ut bröst och lår och lägg upp. Smaka av buljongen så att den har sälta och koka ned den ett par minuter för bättre smak.

Riset:

Dags för hjälten i rätten.

Mät upp 3 dl ris, ta kycklingfettet och lägg i en stekpanna med lite rapsolja. Låt fettet smälta ned så att biten drar i hop sig. Lägg i hackade vitlöken och låt den stekas i fettet tills den börjar få färg. Sila oljan och slå över riset, fyll på med 5 dl av din kycklingfond, salt och koka i ca 15 min tills det är klart.

PS glöm inte att resterande buljong blir en grym soppa dagen efter!

 

Smaklig måltid!