Hainanese Chicken rice
Hainanese Chicken rice (kyckling med ris),
en traditionell maträtt i Singapore och Malaysia.
Detta är en ganska enkel rätt att tillaga , det tar ca 1 h men kycklingen sköter sig själv så arbetsmässigt pratar vi om ca 30 min.
Jag kommer nedan gen förslag på två såser ni kan använda er av.
Recept för 4
Tid: 1 timme
INGREDIENSER:
- 1 hel kyckling
- 4 salladslökar, gröna delen
- 5-10 cm ingefära
- 1 stor gryta eller kastrull som rymmer hela kycklingen
- Vatten
- Salt
- Sesamolja
Riset:
- 3 dl jasminris
- 5 dl kycklingbuljong
- Salt
- 3 vitlökar, hackade
Soya dipp:
- 4 msk soya
- 1 msk sesamolja
- 1-1 /12 dl kyckling buljong
- Blanda alla dessa ingredienser när din kyckling kokat klart.
Vårlök, ingefära och chili:
- Vita delen av vårlöken, tunt skuren
- 4 cm ingefära, riven
- 1 röd chili, riven
- 1 vitlök, riven
- 2 msk rapsolja
- 1/2 dl kyckling buljong
- Ned med alla ingredienserna utom buljong och olja i en mortel, se till att mortla till en pasta. Värm upp oljan och slå över den när den är rykande het. Blanda ned kyckling buljongen när din kyckling är klar.
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att titta runt kycklingen och hitta någon del med fett på.
Brukar finnas precis i öppningen av kyckling. Skär bort den biten och spara till senare.
Gnid in hela din kyckling i rikligt med salt, ställ åt sidan
Ta din gryta eller kastrull och fyll på med så mycket vatten att den täcker din kyckling när den ska i.
Lägg i dina fyra vårlökar i vattnet, skär ned din ingefära i grova skivor och slå sönder dem något. Ned med dem i vattnet och koka upp. När vattnet kokar stoppar du i din kyckling, sänt värmen och koka under lock i ca 1 h.
Under tiden kan du förbereda för riset och dina dipp såser.
När kycklingen är klar lägg den på galler så att den torkar och svalnar något. Gnid in den i lite sesamolja. Skär ut bröst och lår och lägg upp. Smaka av buljongen så att den har sälta och koka ned den ett par minuter för bättre smak.
Riset:
Dags för hjälten i rätten.
Mät upp 3 dl ris, ta kycklingfettet och lägg i en stekpanna med lite rapsolja. Låt fettet smälta ned så att biten drar i hop sig. Lägg i hackade vitlöken och låt den stekas i fettet tills den börjar få färg. Sila oljan och slå över riset, fyll på med 5 dl av din kycklingfond, salt och koka i ca 15 min tills det är klart.
PS glöm inte att resterande buljong blir en grym soppa dagen efter!
Smaklig måltid!
RELATERADE INLÄGG
Beer Can Chicken
Jag får mina ideér ibland. Jag har länge varit sugen på att testa att göra Beer Can…
Thai Chicken Garlic Tamarind
En förkärlek till friterad kyckling fick mig att välja två oberoende recept och se om det…
Butter Chicken
Detta är en klassiker och uppskattas av de flesta, den är inte het och detta receptet är…