Koreansk picklad grön chili med het sås

Grön chili är ett bra och fräscht tillbehör tycker jag. Det har hetta och en ganska omogen smak som inte är för överväldigande. Jag har använt detta receptet när jag gjort friterad kyckling och ris och till det tycker jag att det är gott med tillbehör, gärna ihop med kimchi, koreansk ketchup edamaebönor. 

Recept för en burk på ca 1 liter
Tid: Klar att äta efter en vecka

INGREDIENSER:

  • 250 gr grön chili, skivad i bitar mellan 3-4 cm
  • 2 dl Ljus soja (kikoman)
  • 2 dl Vatten
  • 1.5 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vitt socker
  • 0.5 dl Muscavadosocker

GÖR SÅ HÄR:

Blanda din soya, vatten, socker och vinäger, koka upp så att sockret löses upp och låt vätskan svalna. 

Ta fram en lufttät burk och lägg dina chilibitar tätt packade, fyll på med vätska och stäng burken. Låt den stå framme i 24 timmar, ställ sedan in den i kylskåpet och låt den stå i 5 dagar. Sedan är den klar för servering.

Het koreansk chilisås

  • 1 msk Koreanska chiliflakes (gochugaru) hittar du inte det kan du ta 0.5 msk chiliflakes och 0.5 msk paprikapulver
  • 2 tsk Gochujang ( koreansk chili paste)
  • 1 vitlöksklyfta fint riven
  • 1 msk Muscavadosocker
  • 0.5 msk sesamolja
  • 2 stycken salladslökar fint strimlade
  • 2 tsk rostade vita sesamfrön

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i en skål. Ta fram din picklade chili och lägg över den mängd du önskar servera. Äter ni inte upp allt håller den minst två veckor i kylskåpet.