Om mig

Jennie Fredman Benson


Jag bor strax utanför Åre i Jämtland med mina två barn, min man och två katter. Lite sådär lagom lantligt fast ändå med närhet till ett fantastiskt restaurang- och nöjesutbud inne i byn. Perfekt! Och då nämde jag inte ens skidåkningen.

Jag växte upp i Göteborg och tillbringade en stor del av min barndom i köket på pappas och Leif Mannerströms restaurang Johanna. Omgiven av kockar i en stimmig restaurangmiljö fick jag där minnen för livet. Även min mor – som också en ytterst duktig matlagare (även om hon valde en helt annan kurs på sin karriär) – har bidragit mycket till att forma min syn på mat. All mat hemma lagades alltid från grunden, vare sig jag åt den eller ej, vilket jag heller sällan gjorde. Vitt bröd och mjölk var grundpelarna i min kost på den tiden. Som barn varken uppskattade eller förstod jag mig på all uppståndelse kring t ex fisk och skaldjur som ofta serverades hemma. Grodlår däremot tyckte jag var förträffligt gott av någon anledning. Det var först när jag själv började arbeta på krogen som jag började få upp ögonen för dessa rätter, och det var även då jag började förstå att min pappa faktiskt var något utöver de andra kockarna jag mötte på jobbet.

“Som barn varken uppskattade eller förstod jag mig på all uppståndelse kring t ex fisk och skaldjur som ofta serverades hemma. Grodlår däremot tyckte jag var förträffligt gott av någon anledning.”

Själv har jag jobbat på krogen i princip hela mitt liv. Började lite på skoj med barnarbete på Johanna för att sen som 12-åring började jobba lite smått för lön. När jag var 20 år bytte jag Göteborg mot Stockholm och sen har det bara rullat på.

När jag lagar mat – och framförallt söker inspiration inför matlagningen – letar jag alltid efter det mest genuina och äkta. Jag vill komma så nära originalet som möjligt. Eller så tar jag inspiration från originalet och gör något nytt, något eget.