paprikadressing

Jag älskar att äta sallad till min mat, men ibland kan det räcke med vanliga gröna salladsblad så länge man har en smakrik dressing, detta är en sådan.

Recept för ca 2 dl dressing.
Tid:

INGREDIENSER:

  • 1 msk Dijonsenap
  • 2 msk rödvins/vitvins vinäger
  • 2 tsk honung, gärna flytande de blir lättare.
  • Smaklös olja, (en bra tumregel när man gör vinaigrette är att ta dubbelt så mycket olja som summan av de övriga ingredienserna)
  • 2 inlagda paprikor, rostade och skalade
  • 4-5 små rostade vitlöksklyftor
  • 1 krm cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:

Ta en djup tallrik, tycker jag är lättast, blanda alla ingredienser utom oljan. Se till att allt blandats ordentligt. Tillsätt oljan långsamt och vispa kraftigt med en gaffel i blandningen under tiden. När din sats är dubbelt så stor som den du började med är du klar. Den bör nu vara slät och tjock. Smaka av, det ska vara en liten hetta från senapen och lite syra från vinägern och lite sötma från honungen. Känner du att någon av dessa saknas, tillsätt lite till.

När du är nöjd gäller det att bestämma vilken tjocklek du vill ha på din dressing. Jag tenderar att gilla lite tjockare så att dressingen ligger kvar på salladen när jag äter. För att späda ut, tillsätt vatten. En klassisk vinaigrette är ganska lös så har du tagit för mycket gör det absolut inget, dock kan du inte i detta läget tillsätta olja igen för att få den tjockare. När det är vatten i blandningen kommer olja  skära sig om du inte haft i den först.

När den är klar häll över vinagretten i en högre skål ta fram din stavmixer eller matberedare. I med de två paprikorna, den skalade vitlöken och cayennepeppar, mixa slät och smaka av. Du kan behöva tillsätta mer honung eller salt beroende på hur dina smaklökar är eller hur pass smakrik paprikan är. Du kan även behöva spä ut dressingen med lite vatten nu eftersom den antagligen blivit lite tjockare med paprikan i. Klart!

Smaklig måltid!