Pepparstek som förr

Åt jag första gången i Paris 1965 tillsammans med den legendariske Sune Carlqvist på Restaurang La Colombiere ile Saint Denise.

Recept för 4 personer
Tid: 20-30 minuter

INGREDIENSER:

  • 4 bitar oxfilé, mittbit ca 180g styck.
  • 3 dl stark oxbuljong (tärning)
  • 2 msk finhackad lök
  • 0.5 dl madeira
  • En nypa torkad dragon
  • 4 dl vispgrädde 40%
  • 1 msk torkad grönpeppar
  • 1-2 msk cognac

GÖR SÅ HÄR:

Koka upp buljongen med dragon, lök och madeiravin. Koka tills hälften återstår, slå på grädden. Låt koka tills 3 dl återstår. Sila såsen och tillsätt sedan grönpeppar.

Peppra köttet rikligt med grovmalen svartpeppar. Stek runt om i ca 5 minuter, beror på hur blodigt man vill ha köttet. Slå över cognac och tänd på, nu är det lite show i köket med flambering! Lägg upp köttet på tallrik, men spar skyn i stekpannan, slå i såsen och rör om. Klart att servera. Gärna med pommes frites.

Smaklig måltid!