Pommes Frites

av Mange Schmidt

Jag har ingen lång erfarenhet av att göra hemgjorda pommes frites, men jag har börjat exprementera. Detta receptet kommer från en kokbok jag börjat använda allt oftare, Street Food Introduktion av Mange Schmidt feat, Jonas Cramby. Den har street food från hela världen och jag har väl lagat ett par recept från denna och tyckt att de är väldigt bra. Framför allt älskar jag dessa pommes frites.

Det är lite förberedelser för att kunna fritera men gör en större sats och låt dem ligga i frysen så har du det till nästa måltid.

Glöm inte att man kan sila och spara oljan ni använt vid friteringen, den går att fritera i flera gånger. Så slösa inte i onödan. Har ni friterat fisk däremot ska man byta.

Recept för 4
Tid: Tar 1.5

INGREDIENSER:

  • 2 liter vatten, salta och se till att vattnet täcker potatisen.
  • 2 bakpotatisar, skurna i tunna strimlor.
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk salt
  • Olja till fritering, gärna rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att fylla din kastrull med vatten och lite salt(lättsaltat vatten).

Ta en djup ugnsform och lägg över lite vatten i den. Den ska vi lägga potatisen i nu när vi börjar skära våra pommes. 

Skär för hand eller använd mandolin för att få fram dina perfekta pommes. Jag  kör med skalet på, gillar du inte det skalar du naturligtvis dina potatisar.

Koka upp vattnet i den stora kastrullen, töm det kalla vattnet potaisen ligger i och häll över vatten från uppkoket så att de täcker dina potatisar, tillsätt, vinäger, sirap och salt. Blanda runt och låt stå minst 30 min. Jag brukar låta det stå 1 timma. Om det blir bättre låter jag avar osagt. Mange säger minst 30. 

Häll av vattnet från potatisen. Nu är det viktigt att potatisen får torka ordentligt. beroende på mängden du väljer att göra kan jag rekomnera att om du använder fler än 2 potatisar torka dem i ugnen på 100 c. Då får dom gärna ligga där i 30 min. Ju med vättska som försvinner desto frasigare pommes. Om du gör på 2 potatisar kan du med lite möda torka dem med hushållspapper.

Nu är det dags att för fritera. Att alltis ha som rutin att dubbelfritera ger aett bättre, frasigare resultat så även med pommes.

fritera på ca 120c i fritös eller tjockbottnad kastrull. Fritera i omgångar så får du bättre resultat. Pommes fritten ska få lite färg. när det är klart låt den svalna och släng i den i en påse i frysen. Nu är det läge att portonera upp om du gjort en större sats. De pommes frites du inte ska använda ligger nu gott i frysen till du är sugen igen. 

Efter minst en timma i frysen kan du ta fram dina pommes för kvällen.

Värm oljan till 190c och fritera tills de är gyllenbryna och frasiga. BOOM.

Smaklig måltid.

Jag kan varmt rekomendera att ni serverar era pommes till lite friterad fisk när oljan ändå är igång.