Pressgurka

Ett klassiskt tillbehör som ofta severas till t ex köttbullar med gräddsåseller inkokt lax, men passar till allt där man vill ha en extra syrlighet. Det var jättegott till vår Biff Stroganoff till exempel. Namnet pressgurka antyder ju att gurkan pressas och det gör man för att bli av med vattnet i gurkan för att på så sätt få en kraftigare gurksmak.

Recept för ca 4 personer
Tid: ca 30 minuter

INGREDIENSER:

  • 1 hel gurka, tunt skivad
  • 1 dl ättika, 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

Lägg den skivade gurkan i en vid bunke och salta den. Tyng ner gurkan med något tungt (morteln brukar vara ett hett tips) och låt stå i ca 30 minuter. Häll sedan av spadet som blir. Medans gurkan pressas blandar du ihop din 1 2 3-lag och rör tills sockret har löst sig. När gurkan är pressad lägger du den i en noga rengjord glasburk och häller på din 1 2 3-lag. Låt stå i minst 30 minuter innan servering. I kylskåpet håller en burk pressgurka i ett par veckor iallafall.

Smaklig måltid!