Pulled Pork "Ban Mai"

Asiatisk pulled pork-baguette med srirachamayo och picklade grönsaker

Detta är min version av en vietnamesisk Ban Mai. Lite knapriga söta delar blandat med möra, saftiga bitar allt i en gryta. Denna rätt kom till en eftermiddag när vi insåg att jag återigen handlat och glömt kött i kylen. Det var dags för karrén att användas och jag helt enkelt inte var sugen på en stek. Jag är ingen älskare av mackor med smör och ost; men en macka med vällagad mat i; som i USA där mackorna är stora och matiga och smakar massor; då är jag på. Jag har ingen pastej i men väldigt god pulled pork.

Recept för 4 personer
Tid: 4-5 timmar (Pulled pork är ju ett långkok, så den sköter sig själv till stor del)

INGREDIENSER:

  • 1 kg fläskkarré
  • 1 stor baguette delad i fyra delar
  • 3 st schalottenlökar, hackade
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 4 cm ingefära, finhackade
  • Isbergssallad
  • 2 msk chili jam, om man vill
  • Färsk koriander som avslut
  • Färsk mynta som avslut

RUB:
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk vitlökspulver
  • 2-4 tsk chili flakes, efter smak
  • 1 msk muskovadosocker
  • 4 st långpeppar, rostade och mortlade

SÅS BAS:
  • 2 dl kalvfond
  • 1 dl Santa Maria BBQ Sauce, korean style
  • 1 dl vatten
SRIRACHA MAYO:
  • 1 dl majonnäs, Hellman’s är bäst tycker jag.
  • 1-2 msk srirachasås, beroende på hur mycket hetta du vill ha
  • 0.5 msk soya
  • 0.5 msk sesamolja, om du vill

Blanda och ställ i kylen.


SNABBPICKLADE GRÖNSAKER:
  • 1 dl strimlad morot
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 1 dl gurka i tunna stavar
  • En halv röd chili, tunt skuren
  • en kall 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)

GÖR SÅ HÄR:

Ta fram en gryta som tål att stå i ugnen. Sätt på ugnen på 125°C

Blanda alla dina torra kryddor och gnid in din rush runt köttet. Ta lök, vitlök och ingefära och lägg i botten av din gryta. Lägg på ditt kött. Låt stå under tiden som du gör klart allt annat.

Blanda dina blöta produkter och häll över i grytan. Lägg köttet ovanpå och sätt på lock. Ställ klockan på 3 timmar och låt den bara vara. Efter 3 timmar tar du av locket och låter den gå ytterligare 1 timme, då får du lite knaprigare bitar på köttet högst upp i grytan.

När köttet trillar isär ta två gafflar och dra isär köttet; blanda runt i grytan så att köttet täcks av den vätska som finns. Blanda ned 2 msk chili jam för extra umami smak. Det går också bra att vara utan om du inte gjort någon.

Bre dina mackor med majonnäsen, lägg på sallad om du gillar det, det gör också att vätskan från köttet inte blöter ned ditt bröd. Fyll dina mackor rikligt med kött och avsluta med picklade grönsaker, mynta och koriander. Ta gärna mer majonnäs om det finns över….. Sååå gott!

Smaklig måltid!