Shokupan - Japanskt mjölkbröd

Jag har fått dille på att baka. Inget jag gjort innan men nu kan jag inte sluta. Jag är så trött på färdigskuret rostbröd i butik, jag vill skära tjocka goa skivor själv. 

Jag hittade ett recept på en sida som heter Chopstick Chronicles (väldigt många roliga recept) och lärde mig att baka detta bröd. Detta är ett bröd som använd i en del japanska maträtter också såsom Katsu sando (tonkatsu) en macka med friterat kött i mitten. 

Du behöver starta processen dagen innan, men den är så enkel så det tar bara ett par minuter av din tid.

Vill du ha detta bröd rykande färskt på morgonen rekommenderar jag att du gör det på helgen eftersom det behöver jäsa lite. Men jag tycker det håller sig bra väldigt länge i en påse.

I detta japanska recept används en metod som kallas Yudane där man blandar kokande vatten och mjöl, detta resulterar i en ökad sötma och du får ett mjukare(fluffigare) bröd som håller längre.

Tid: 3-4 timmar

INGREDIENSER:

Yudane:

  • 100 g vetemjöl special
  • 8 cl kokande vatten

Blanda ihop varmvatten och mjöl, knåda tills det binder med varandra. Plasta in och lägg i kylen över natten.

Degen:

  • 1.5 dl mjölk, gärna rumstempererad
  • 15 gr strösocker
  • 6 gr torr jäst osötat
  • 20 gr smör, osaltat för bästa resultat, men jag har bakat med saltat smör och det blev superbra.
  • 400 gr vetemjöl special
  • 1 ägg och lite vatten för att pensla brödet.
  • 1 tsk salt

Du behöver en brödform till detta recept. Jag använde en som är ca 32 cm lång. Har du mindre, får du göra två gånger. Eller halvera receptet.

GÖR SÅ HÄR:

Häll i mjölk, socker, smör och torrjäst i en köksmaskin (om du har, annars ta en bunke och arbeta degen med händerna). Tillsätt Yudane-mixen genom att bryta ned den i minde bitar. Låt detta stå ett par minuter. Nu går vi i med mjöl och salt blanda lugnt och försiktigt tills det går ihop till en deg, höj hastigheten och låt den knåda degen i 20 min.

Ta en skål och smörj den med lite olja och lägg i din den, sätt över skålen med plastfolie och låt vila i 1 timme, ca dubbel storlek. Du kan känna på degen för att se om den är klar genom att lägga ett finger mot degen, om degen inte reser sig när du lyfter fingret och märket är kvar är degen klar.

Ta ut degen och tryck ut luften, dela den i 4 lika stora bitar, och rulla dem till bollar. Låt vila i ca 20 min under en fuktig kökshandduk.

Använd en brödkavel och rulla ut din första boll i formationen av en rektangel som är ca 15×20 cm

Vik din deg på längden mot mitten, se till att ingen luft kommer in, först ovanifrån och in, sedan nedifrån och in. Vänd degen och rulla den som du skulle göra kanelbullar. (se bildspel)

Gör likadant med alla fyra.

Smöra din brödform och lägg bröden på tvären i formen men lite mellanrum. Dom kommer jäsa igen i 30 min.

Sätt ugnen på 180°C

Pensla ditt bröd med ägg och kör in det i ugnen ca 25 – 30 min.

Klart!


I gott samarbete med

RELATERADE INLÄGG

Privacy Preference Center