Shokupan – Japanskt mjölkbröd

Jag har fått dille på att baka. Inget jag gjort innan men nu kan jag inte sluta. Jag är så trött på färdigskuret rostbröd i butik, jag vill skära tjocka goa skivor själv.

Jag hittade ett recept på en sida som heter Chopstick Chronicles (väldigt många roliga recept) och lärde mig att baka detta bröd. Detta är ett bröd som använd i en del japanska maträtter också såsom Katsu sando (tonkatsu) en macka med friterat kött i mitten.

Du behöver starta processen dagen innan, men den är så enkel så det tar bara ett par minuter av din tid.

Vill du ha detta bröd rykande färskt på morgonen rekommenderar jag att du gör det på helgen eftersom det behöver jäsa lite. Men jag tycker det håller sig bra väldigt länge i en påse.

I detta japanska recept används en metod som kallas Yudane där man blandar kokande vatten och mjöl, detta resulterar i en ökad sötma och du får ett mjukare(fluffigare) bröd som håller längre.

Tid: 3-4 timmar

INGREDIENSER:

Yudane:

  • 100 g vetemjöl special
  • 8 cl kokande vatten

Blanda ihop varmvatten och mjöl, knåda tills det binder med varandra. Plasta in och lägg i kylen över natten.

Degen:

  • 1.5 dl mjölk, gärna rumstempererad
  • 15 gr strösocker
  • 6 gr torr jäst osötat
  • 20 gr smör, osaltat för bästa resultat, men jag har bakat med saltat smör och det blev superbra.
  • 400 gr vetemjöl special
  • 1 ägg och lite vatten för att pensla brödet.
  • 1 tsk salt

Du behöver en brödform till detta recept. Jag använde en som är ca 32 cm lång. Har du mindre, får du göra två gånger. Eller halvera receptet.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *