Spenatfylld fasan med svampsås

Fasan kan tyckas vara lite av en lyxprodukt, men det är viltkött och jagas precis som älg eller andra djur i naturen. Men så värt att prova någon gång om man vill göra något gott och lite annorlunda. Se upp för hagel i köttet bara, det kan förekomma. En del tycker fasan blir torrt men vi lovar att om du följer detta receptet kommer du ha en saftig fågel med hög smak. Kallades lite lustigt för flygande kalvstek på krogen under 60-talet.

Recept för 2 personer
Tid: 1.5 timme

INGREDIENSER:

  • 1 liten fasanhona, styckad
  • 2 schalottenlökar, i bitar
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 3 lagerblad
  • 0.5 tsk timjan
  • 0.5 tsk rosmarin
  • 1 dl rödvin
  • Kycklingbuljong så att det täcker skrået.
  • 2 msk fryst bladspenat, hackad
  • En halv schalottenlök, finhackad
  • 2 dl skivad svamp, välj den sort du gillar
  • 1 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att stycka fasanen, precis på samma sätt som du styckar en kyckling, lugnt och metodiskt så att du får med allt kött på dina bröstbitar. Fasanen är en liten fågel så allt räknas.

Hacka skrået och bryn i en stor kastrull med smör. Lägg i lökbitarna, vitlök och kryddor, blanda runt, slå över det röda vinet och fyll på med kycklingbuljong tills det täcker. Koka upp och skumma av alla orenheter, låt sjuda i 30 minuter. Ställ åt sidan.

Sätt in dina lår i ugnen på 180°C, smörj in den med olja salta och peppra, med skinnsidan uppåt. Låt steka i ca 40 minuter, vänd gärna på låren ett par gånger under tiden.

Bryn dina bröst i smör med skinnsidan nedåt på medelvärde, glöm inte salt och peppar. Stek i ca 5 minuter men bara på skinnsidan. Tag av stekpannan och lyft över dina bröst på en skärbräda och låt dem vila.

Ta spenaten och löken och bryn dem försiktigt i smör, smaka av med salt och peppar.

Fördela spenatröran på köttsidan på det ena bröstet, det andra bröstet lägger vi sen ovanpå. Lägg bröstet med spenaten på en bit aluminiumfolie och lägg sedan det andra bröstet över, vik ihop och rulla ihop brösten tajt i foliet. Låt baka i ugnen på 175°C i ca 30 minuter.

Nu bryner vi svampen i smör, slå på 2 dl av fonden vi kokade tidigare, låt detta koka ihop. När du har lite mindre än 2 dl kvar, tillsätt grädde, koka tills det blir simmigt. Smaka av med salt och peppar.

Nu är det dags att servera. Ta dina bröst och dela dem rakt över på mitten så att du ser en snygg rand av spenat i mitten. Varje portion består alltså av 2 halva bröstfiléer samt varsitt lår. Slå över såsen.

Smaklig måltid!