Tarte Tatin

När jag började på Coconasse i Paris 1967, hade de en stjärna i Guide Michelin och under mina två år där gjorde jag mellan fyra och sex tarte tatin i veckan. Där lärde jag mig även gjort smördeg från grunden, men det gör jag aldrig längre, den köper jag färdig.

Recept för 8-10 personer (24 cm teflonstekpanna)
Tid: ca 2 timmar (den ska svalna emellan)

INGREDIENSER:

  • 12 äpplen, använd endast Golden delicious
  • 200g rumstempererat smör
  • 2 kkp strösocker
  • 1 smördegsplatta som täcker

GÖR SÅ HÄR:

Tryck ut smöret i den kalla pannan, strö över sockret. Ställ åt sidan.

Skala äpplena och tag ur kärnhuset, dela äpplet i två halvor längs med kärnhuset. Ställ sedan äppelhalvorna runt hela pannan tills den är fylld. Strö lite socker ovanpå. Sätt ugnen på 175°C och låt den bli varm.

Sätt på pannan på spisen, medelvärme, och låt den steka tills socker och smör har fått en gyllenbrun färg. Sätt in i ugnen och låt baka i ca 30 minuter eller mer, beroende på ugn. Tag ut och låt svalna. Lägg ut smördegen och skär ut en rundel lika stor som pannan. Lägg den ovanpå och stick små hål i degen. Höj temperaturen i ugnen till 250°C, när den är varm, sätt in pannan och baka av den tills degen fått färg. tag ut, låt svalna något och vänd upp på ett fat.

Smaklig måltid!