Thai Chicken garlic & tamarind

En förkärlek till friterad kyckling fick mig att välja två oberoende recept och se om det kunde fungera tillsammans. Tamarind har en härlig syrlighet och med hettan från chili samt vitlök, vem älskar inte det?

Recept för 4 personer
Tid: 40 minuter

INGREDIENSER:

  • 500g kycklinglårfilé, skurna i strimlor ca 3 cm tjocka
  • Ca 1.5 dl majsstärkelse
  • Rapsolja för fritering
  • Salt
  • skivad vårlök/salladslök till servering
SÅS:
  • 3 röda chilifrukter skurna i mindre bitar
  • 6 vitlöksklyftor nedskurna i mindre bitar
  • 3 msk tamarind konsentrat
  • 2 msk fisksås
  • 2.5 msk socker
  • 2 msk vegetabiliskolja eller rapsolja för stekning

GÖR SÅ HÄR:

Ta fram en rymlig mortel, blanda chili och vitlök och mortla dem tills de är en grov mix. Ställ åt sidan.

Blanda övriga ingredienser för såsen i en skål.

Ta kycklingfiléerna och salta dem. Vänd sedan ned dem i majsstärkelsen, se till att det täcker kycklingen ordentligt.

Ta fram en stekpanna och tillsätt rapsolja så att du har ett oljedjup på ca 1 cm, fritera din kyckling, vänd försiktigt på kycklingen så att den blir friterad på båda sidor. Total tid ca 3-4 min. Lägg över kycklingen på lite hushållspapper så att den överblivna oljan har någonstans att rinna av.

Ta fram en wok eller en djup stekpanna och sätt på högsta värmen. Du vill att pannan ska vara rykande het när vi sätter igång med såsen. Tillsätt oljan och släng i chili och vitlöksblandningen. Fräs det snabbt i pannan till de blivit lite mjuka, sänk värmen och slå på resterande ingredienser. Koka upp snabbt tills såsen tjocknat lite, någon minut bara. Släng i kycklingen, vänd runt så att såsen täcker all kyckling. Lägg upp på fat. Garnera med strimlade vårlökar och servera med ris.

Smaklig måltid!