Toast Pelle janzon med kallrökt lax och löjrom från Kalix

Pelle Janzon serveras traditionellt med en tunt bankad oxfilé över toasten. Det här är en inte helt ovanlig twist på den med kallrökt lax istället. Det här åt vi som förrätt på nyårsafton. Vår kompis Frank stod för denna då detta är hans paradrätt, och han gjorde ingen besviken. Mums!

Recept för 4 personer
Tid: 15 minuter

INGREDIENSER:

  • 120g kalix löjrom, ca 30g per portion
  • 400g kallrökt lax, tunt skuren
  • 4 skivor rostbröd
  • 250g smetana
  • 1-2 msk riven pepparot, på tub
  • 4 äggulor
  • En halv rödlök, finhackad
  • En knippe gräslök, hackad
  • En knippe dill, hackad
  • Smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:

Se till att ha din lax uppskuren. Blanda smetana och pepparrot, smaka av, om du vill ha mer hetta ta i mer pepparrot och salt.

Stek ditt bröd i smör på medelvärme så att det får färg.

Dags att lägga upp: En brödskiva på varje tallrik, klä ditt bröd med lax och lägg löjrommen ovanpå, skapa en hålighet för äggulan och lägg det på plats.

Klicka ut din smetana och pepparrotsblandning på tallriken. Fördela sedan dill, gräslök och rödlök över tallriken. Servera med citronklyfta.

Smaklig måltid!