Travnicki Curry

Som ung spenderade jag mycket tid i Indien, där upptäckte jag vegetarisk mat för första gången och det är fortfarande den bästa vegetariska mat jag ätit. Indisk mat är som vi alla vet smakrik och det används bra råvaror och det finns mycket att välja på. Denna rätt är en variant av de typer av rätter du kan hitta i Indien där de använder ost. Fungerar lika bra som komplement till andra rätter som på egen hand. Servera med bröd eller ris.

Recept för 4-6 personer
Tid: 30-40 minuter

INGREDIENSER:

Tomat- & lök paste:

  • 2 msk smaklös olja
  • 6 tomater, finhackade
  • 4 rödlökar, finhackade

Curry:

  • 1 msk Gee eller olja
  • 1 msk smör
  • 1 msk ingefärs paste, Santa Maria
  • 1 msk, vitlöks paste, Santa Maria
  • 2 rödlökar, grovt skurna
  • 1 hel rostad paprika, skuren i mindre bitar
  • 2 tomater, grovt skurna
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1 msk Garam masala
  • 3 -4 dl vatten
  • 0.5 dl syrad grädde
  • 2-3 puckar tavernicki vitost, från Plivit. Skurna i 2-3 cm stora bitar.

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att ta fram en stekpanna, sätt på hög värme och häll i 2 msk olja, vänta till den är varm och häll i din finhackade lök, rör konstant i stekpannan, när de fått lite färg häll över dina finhackade tomater och rör tills de mjuknat något och kokat ihop. Ställ åt sidan och låt svalna. När löken och tomaterna svalnat lägg dem i en mixer eller använd stavmixer för att göra en paste. Låt den stå så länge.

Ta en ny stekpanna, en med hög kant, det är mycket som ska i. Sätt på medelhög värme och lägg i gee eller olja samt smör. Nu åker ingefära, vitlök, gurkmeja och chilipulver i pannan och rör runt så du steker av den intensiva smaken. Sen är det dags att steka din grovt skurna lök, tomaterna och paprikan. När dessa mjuknat något häller du i din tomat- & lök paste du gjorde tidigare. Rör runt ordentligt och låt dem koka ihop ett par minuter.

Nu är det dags för garam masala och 3-4 dl vatten beroende på hur mycket vatten just dina tomater släpper. Nu är det dags att salta lite, börja med 1 tesked, vi kan alltid lägga till mer om det behövs senare. Låt nu reducera på låg värme i ca 10 minuter, se till att vätskan kokar ned lite så inte rätten blir för rinning, du vill kunna äta den med bröd.

När detta är gjort häller du i din grädde, låt det koka ett par minuter så att grädden binder sig. I med hälften av din ost, rör om sätt på ett lock och låt puttra 5 minuter. Smaka av om rätten behöver mer salt. Nu kan det beroende på årstid vara aktuellt att sockra lite. Strö 1-2 teskedar socker så du får en balanserad smak på rätten, den ska inte vara sur. 

När du är nöjd vänder du ned resten av osten och drar av den från värmen, låt stå någon minut så att osten blir ljummen. Servera.

Smaklig måltid!