Helstekt vårkyckling med toppmurkelsås

Vårkyckling är en kyckling som ska stekas hel och serveras hel. Smakar ljuvligt tillsammans med den här toppmurkelsåsen.

Recept för 2 personer
Tid: ca 1 timme

INGREDIENSER:

  • 2 st hela vårkycklingar
  • 1 dl torkade toppmurklor (blötlägg i lite kallt vatten)
  • 1 st hackad schalottenlök
  • 3 dl hönsbuljong (tärning)
  • 3 dl vispgrädde 40%
  • 1 dl vitt vin
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
  • Maizena till redning

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175°C.
Bryn kycklingarna runt om i smör, salta och peppra. Sätt in i ugnen, låt steka i ca 20 minuter. Tag ut och låt vila med folie över.

Bryn löken i smör, glazera med vitt vin och slå på buljongen. Låt koka ihop och reducera till hälften, fyll på med grädden och låt koka ihop till 2 dl återstår. Häll i murklorna, men spar vattnet de legat i. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar. Späd med lite av murkelvattnet om det behövs. Red av med maizena. Servera fågeln hel på tallrik med någon god potatis.

Smaklig måltid!