Vetebröd i gjutjärnsgryta

Jag är långt ifrån någon bagare, faktum är att jag aldrig brukar baka, men så sprang jag på detta recept och ville prova. Det jag främst föll för var att degen inte skulle knådas. Haha! Perfekt för en sådan person som mig.

Mitt under dundrande Corona tänkte jag, nu eller aldrig ska jag börja baka! Var helt övertygad om att jag skulle misslyckas fatalt då jag och degar har en ganska ledsam historia ihop. Så döm om min förvåning när brödet var helt fantastiskt på första försöket, och då har jag i princip ingen som helst erfarenhet av att baka men gott blev det. Dessuton supersnyggt, ser så proffsigt ut. Nära att det kom en tår faktiskt och mäkta stolt var jag. sedan dess bakar jag allt som oftast detta brödet. Den effektiva arbetstiden är inte mer än 10 minuter, så vad väntar ni på? Bara att prova. Observera att det här receptet kräver en gjutjärnsgryta med lock.

Total tid: 1 dygn
Effektiv arbetstid: 10 minuter

INGREDIENSER:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm torrjäst
  • 4 dl vatten
  • 1.5 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

Ta en stor bunke, blanda alla torra ingredienser väl, slå på vatten och blanda tills allt mjöl är uppsamlat, du ska inte knåda. Blanda grovt med handen. 

På med plastfolie och låt stå någonstans där degar trivs, där det är som varmast (gärna runt 25°C eller varmare) i 18-20 timmar. När degen är klar är det bubblor i den och det luktar jäst.  

Ta lite mjöl och vik degen ett par gånger. Försök använda så lite mjöl som möjligt. Täck över med plastfolie och låt vila i 15 minuter. 

Ta 2 slängar (kökshanddukar), den ena mjölar du rikligt på den bit som brödet ska ligga på. Ta nu din deg, vik den inåt och bilda en rund form, försök att bearbeta så lite som möjligt. Lägg degen på handduk, lägg över den andra och låt jäsa i 2 timmar, den ska bli dubbelt så stor.  

När det är ca 30 minuter kvar av jästiden, sätt ugnen på mellan 230-250°C och ställ in din tomma gjutjärnsgryta. När brödet jäst klart, ta ut grytan, och lägg ned  brödet med ”sömmen” uppåt.

Grädda under lock i 30 minuter, efter det ta av locket och grädda 15-30 minuter till. Brödet är klart när det fått en fin färg på toppen.