Wasabi & sesame chicken noodle soup
Jag är barnligt förtjust i asiatiska soppor, det är nått visst med smakerna. Gärna med nudlar eller dumplings. Detta är ett enkelt och väldigt nyttigt och smakrikt recept på en tunn soppa i asiatisk tappning.
Recept för 4-6 personer
Tid: Tar ca 1 timme
INGREDIENSER:
- 1 burk kokosmjölk
- 1 bunt äggnudlar per person
- 1 bunt färsk koriander
- Limehalvor till servering
- Fisksås om det behövs salt
- 2 limeblad strimlade utan stjälk
- Wasabi & Sesame, från Santa maria
KYCKLINGBULJONG:
- 1 hel kyckling, ca 1 kg
- 2 salladslökar hela och krossad ( med baksidan av en kniv)
- 5 cm ingefära, krossad
- Salt
- Vatten
KRYDDPASTE:
- 1 citrongräs, bara den vita delen och finhackad
- 3 schalottenlökar, hackade
- 3 vitlöksklyftor
- 4 cm färsk gurkmeja
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
Salta din kyckling väl, gnid in hela kycklingen i rikligt med salt, låt stå en stund.
Ta en stor kastrull och släng i salladslök och ingefära, lägg i din hela kyckling och fyll på med vatten så att kycklingen täcks.
Låt koka upp under lock, se till att ta bort skum och produkter som kycklingen släpper i början med en slev, Sänk värmen och låt den koka under lock i ca 40-45 minuter. Tillsätt vatten om inte kycklingen är täckt. När kycklingen är klar plocka ut den och låt den svalna. När kycklingen är sval plocka av köttet från benen och strimla i bitar för hand.
Medans kyckling kokar ta fram en matberedare och mixa alla ingredienser till en len paste. Ställ åt sidan.
Koka dina nudlar i lite saltat vatten, gärna lite kortare tid än angivet på förpackningen då de kommer läggas i varm vätska och gå klart direkt i serveringsskålen. Skölj dem med kallt vatten och låt dem stå.
När du plockat ut kycklingen kan du med fördel låta fonden koka ned något och smakerna kommer att intensifieras. Sila fonden och ställ undan. Du bör ha lite mer än en halv liter vätska när vi går in på de sista stegen i soppan.
Ta en ny gryta och tillsätt lite olja, när oljan är varm släng i din paste och fräs den på medelvärme tills dofterna inte är lika råa. Slå på din fond, limeblad och kokosmjölk, koka i ca 5-10 minuter på medelvärme. Smaka av. Det ska vara en tunn soppa med bra sälta och en gräddighet av kokosmjölken.
Nu är det dags att lägga upp. Börja med din soppa och lägg i nudlarna, ta en näve av kycklingen en halv limeklyfta och lite koriander. Nu tar du Santa Marias Wasabi & Sesame krydda och sprider den över hela rätten. Klart!
Smaklig måltid!
RELATERADE INLÄGG
Thai Chicken Garlic Tamarind
En förkärlek till friterad kyckling fick mig att välja två oberoende recept och se om det…
Butter Chicken
Detta är en klassiker och uppskattas av de flesta, den är inte het och detta receptet är…
Garlic & Chili Stir Fried Chicken
Familjens favorit! Fin balans mellan hetta, sötma och syrlighet. Framför allt får du en…